måndag 28 juli 2014

Spanien


La Coruna 25 juli, ca 325 Nm. Efter 2,5 dygn angör vi Spanien i dimma (som vanligt dimma vid vår angöring i främmande land). Fin segling halva vägen och f.ö. motorsegling. 
Trots att vi är trötta vill vi gärna gå iland och äta första kvällen i Spanien. Vi hamnar mitt i den häftigaste marknaden man kan tänka sig. Inga plastpåsar och strumpor i marknadsstånden här;) Efter att ha ätit en mycket god tapas-måltid vandrar vi runt på marknaden bland smala gränder, en marknad vi aldrig hittade slutet på. Massor av allt... folk, marknadsstånd och mat i massor.
La Coruna är en fantastisk stad, närhet till vattnet åt alla håll. Hamnar på en sida, en lång fin sandstrand på andra sidan av centrala stan och långa strandpromenader längs havet.
Vi planerar att stanna här ca 1 vecka.







Lite mer att skriva om La Coruna.... En svensk båt förtöjer jämte oss, Mermaid, med en mycket trevlig besättning, Gunilla, Britt-Marie och Kjell. Mermaid med Britt-Marie och Kjell ombord är på väg mot Karibien i vinter. Även den danska besättningen, Mikael, Martin (bröder, båda boende i Sverige) och Douglas (hunden) på svenska båten, Idun, får vi kontakt med. Mikael är också på väg mot Karibien. Besättningarna på Mermaid, Idun och Vagabond des Mers tillbringar tre mycket trevliga och glada kvällar tillsammans i båtarna i La Coruna.
La Coruna är en mycket fin stad, en riktig höjdpunkt på vår resa. Vi cyklar runt på fina cykelbanor, bl.a. till Hercules torn, världens äldsta fyrtorn, byggt på romartiden, ett världskulturarv.


Det finns det som är mer intressant t.ex. lite fiskrens...

Utsikt från Hercules torn

På cykeltur

Fiskebåtarna återvänder när vi avgår en tidig morgon

Hercules torn
















Camariñas 31 juli, ca 45 Nm. Fin segling hela vägen. Ankring utanför hamnen. Liten fin stad med smala gränder och majsodligar mellan husen. Små mycket speciella stenhus för förvaring av majsen.
Mycket pengar att spara på att slippa betala hamnavgifter. Hamnavgifterna har hittills kostat 200-450 kr/natt, billigast i Skottland. Här i de spanska riorna, fjordarna, kan man lätt finna bra ankarplatser, med hyfsat bra skydd och mycket bra ankarbotten. I Portugal finns inte den möjligheten, där finns inga rior (fjordar).
Träffar återigen besättingen på Idun. Gemensamt, Douglas fick inte följa med, restaurangbesök, grillad hummer, mums...







Ett oåtkomligt gäng



Muros 3 augusti, Ria Muros. Ankring utanför hamnen. Ankrar återigen jämte samma tyska båt som i Camaiñas. Det visar sig vara den tyska man Lennart pratat en del med i La Couña. Han hade varit ute och seglat i 16 år, men de sista 10 åren varit hemma i Tyskland. Nu är han på väg igen, tillsammans med sin 75 åriga mamma.
Muros påminner om Camariñas, gammal bykärna med trånga gränder, men här har det satsats mer pengar på renovering av de gamla husen. Sammanstrålar med Idun igen. Efter Muros skiljs våra vägar. Alternativa hamnar efter Muros är många.



Pratstund med Martin o Douglas



Hjälp vad vill han?
















Naio 5 augusti, Ria Muros, ca 7 Nm. Ankring. Naio är en mycket gammal stad. Betydelsefull hamnstad på 1400-talet, med en muddrad ränna in till staden. Denna ränna är nu igensandad, men syns tydligt. Vi trodde vi kunde köra gummibåt in till staden, men det gick inte, vi blev avrådda av en man som fiskade från en liten båt. Vi lät gummibåten ligga i en liten marina och promenerade till staden, ca 2,5 km. Besöket tog lite längre tid än förväntat, det var mörkt när kom tillbaka till båten. Aktersnurran strulade lite, men vi lyckades ta oss tillbaka till båten utan att behöva ro.














A Pobra do Caramiñal, Ria de Arousa, 6 augusti, ca 33 Nm. Mycket fin skyddad ankring utanför hamnen och en fin strand. Regn. 
Troligen sista det samhället utan stora turistanläggningar under vår resa söderut.



Snäckplockare en tidig morgon

Konservindustrin lever fortf. här

En regnig dag i båten

8 augusti, utflykt med lokalbuss till Santioago de Campostella. Passade bra när vädret inte är det bästa, duggregnar under vårt besök i den fina staden. En stad full av pilgrimsvandrare från hela världen. Hällregnar när vi kom tillbaka till A Pobra.

Märkliga skulpturer på balkongerna 

Kön in till katerdralen

















Sanxenxo, Ria de Pontevedra, 11 augusti. Oj oj, vilket liv. En stor marina med massor av stora motorbåtar 50-70 fot och spanska segelbåtar, ganska få gästplatser. Nattklubbar och restauranger runt hamnområdet. Svårt att sova, först ca kl 05.00 blir det tyst i hamnen. Men det gör inte så mycket vi är ju här för att träffa Styrbjörn som har hyrt en lgh tillsammans med kompisgänget här en vecka. Mycket roligt att träffa honom! Efter två nätter i marinan lämnar vi Sanxenxo och går bara ca 20 minuter längre in i Ria de Pontevedra och ankrar utanför en liten fin strand, Playa Agra. Det visar sig vara en populär liten vik, på dagarna kom det nog 20 stora båtar, få under 40 fot, flera motorbåtar runt 70 fot. På kvällarna gick alla tillbaka till Sanxenxo. Dom har stora badbåtar här;)
Styrbjörn och kompisen Rebecka kom till oss på lunchbesök. Mycket roligt att träffa Rebecka! Hon är uppvuxen tvärs över gatan från vårt fd hus på Nygatan i Vänersborg. Under småbarnsåren hade vi så gott som daglig kontakt med Rebecka och hennes syster. Det är flera år sedan vi träffade Rebecka sist.

Fika med kompisgänget

Man kan välja att ligga här eller ...

... här!

Styrbjörn och kompisen Rebecka på besök

Ensamma igen

Baiona, 15 augusti. Ca 20 Nm. För ankar. Sista spanska hamnen. Mycket stor fin vik med sandstränder runt. Äntligen sol, värme och bad från båten. Man kan förstå att det är ett mycket populärt turistmål för spanjorer m.fl. Trånga mysiga gränder i den medeltida delen av Baiona. Baiona skall undvikas i augusti har vi läst, och det kan man nog stämma. Turistanhopningen är stor här.






måndag 14 juli 2014

Frankrike

Camaret sur Mer, 11-12 juli ca 135 Nm. Fin snabb segling halva vägen, därefter mojnar vinden och det blir för platt för att få fart i båten.Första franska hamnen. Vilken besvikelse, vi som längtat efter sol och värme. Vagabond des Mers angör Camaret sur Mer i regn och dimma, vi ser inget av omgivningarna vid angöringen. Kallt och regnigt första kvällen. Dag 2 förändras väderläget. En lång promenad över klipporna leder till en fantastiskt fin strand och där blir det klart solsken. Vi ligger och bara njuter en lång stund på denna fina strand. 



Camaret sur Mer







Iles de Glénan 15 juli, ca 65 Nm. Vi förbereder vår resa genom Raz de Sein, ett av Europas tuffaste sund med mycket stark tidvattenström, genom att gå ut och lägga oss för ankar utanför hamnen, för att lätt att kunna avgå kl 03.30 på natten/morgonen. 16 Nm till Raz de Sein, vi måste komma fram till Raz de Sein precis när vattnet vänder, därför denna tidiga start. Raz de Sein skall vara den magiska porten för varmt väder, och det stämmer, nu kan vi lägga undan ylletröjorna.
En ovni-ägare i Camarmet tipsade om Iles de Glénan. Låga sandöar, som nästan försvinner när det är högvatten. Perfekt för båtar som kan ligga och torka ut. Vi valde att ligga för ankar och hoppas på sol nästa dag. Fin solig morgon, men på fm mulnar det och vi lämnar Iles de Glénan och går in till Concarneau.




Concarneau 16 juli, ca 12 Nm. Nu fattar vi att vi kommit till Frankrike! Jätte-fin stad och klarblå himmel. Gammal stadskärna med ringmur, massor av restauranger och goda glassar.









Ile de Groix, Port Tudy 17 juli, ca 25 Nm. Angör i åska. Får hjälp av hamnpersonal med förtöjning i boj, för och akter. Fin liten ö, fantastiskt mysig by en bit ovanför hamnen. Här äter vi de godaste musslor, i grädde och vitlök, vi någonsin smakat. Fransmännen som hänger i samma bojar skall avgå kl 06.00 nästa morgon, vilket innebär omflyttning av båtar. Vi beslutar att också lämna Ile Groix kl 06.00. Denna tidiga start innebär att vi hinner till Belle-île för att komma in i den övre bassängen innan porten stängs före lågvatten.





Avgång kl 06.00

Belle-île, Le Palais 18 juli, ca 20 Nm. Vi kommer i god tid för att kunna komma in i den övre bassängen före porten stängs innan vattnet blir för lågt. Även här finns det hamnpersonal i gummibåtar som ser till att stuva båtarna rätt i hamnen. Stor/liten båt på rätt plats. De frågar hur hur länge man tänker stanna, så långliggarna hamnar längre in i hamnen för att slippa omflyttningar. Detta vore något för våra hamnar hemma att ta efter.
Även på denna ö gör vi en utflykt, till nordspetsen, med lokalbuss.
Vi beslutar att avgå mot Spanien från Belle-île, kortast avståndet över Biscaya. Men först vill vi se lite mer av Bretagne, och det är billigare att bunkra på fastlandet.




Instängd



Belle îles nordspets






La Trinité sur Mer 20 juli, ca 7 Nm. Stort seglingsmecka, massor av raceiga segelbåtar. Köper goda ostron i fiskhallen. Tankar diesel för 1,38 euro/L. På Belle-île kostade dieseln 1,95 euro/L, tur att vi valde att inte tanka där.



En oåtkomlig i La Trinité
















Morbihan 21 juli, ca 8 Nm. Morbihan är ett litet innanhav med en liten skärgård, strax söder om La Trinité. Det är mycket tidvattenströmmar mellan öarna, och det är viktigt att ta hänsyn till detta när man rör sig i området och för att ta sig in i och ut ur Morbihan. Vi ville ligga för ankar. I sjökortet finns det massor av ankringsvikar, men det är ju inte alltid som kartan stämmer med verkligheten, det ligger massor av båtar på bojar i alla bra ankarvikar. Till slut hittar vi ett ställe att släppa ankare på. Vi ror iland och går en lång promenad på den fina ön. På kvällen njuter vi av våra ostron.




















Île Houat 22 juli, ca 15 Nm. Här finns några av Bretagnes finaste stränder. Vi gör ett stopp här på vår väg tillbaka till Belle-île. Mycket riktigt, här finns en underbar strand. Vi ankrar vid stranden och ror iland, vandrar i vattenbrynet och ligger och solar en stund innan vi tar upp vårt ankare och seglar till Belle-île, 9 Nm. Lägger oss i den yttre hamnen. Återigen, hamnpersonalen hjälper till vid förtöjningen, för- och aktertag i boj. Dusch och goda crèpes iland sista kvällen i fransk hamn före avgång mot Spanien kl 06.00 nästa morgon.





Mot Spanien 23 juli, 325Nm.