tisdag 8 november 2016

Hösten 2016

Hösten 2016

Nu är vi tillbaka i båten i medelhavet efter en spännande sommar hemma i Sverige.
Äntligen är vi inflyttade i vårt nya hus på Styrsö, Göteborgs södra skärgård, efter många om och men..., byggnadsnämnden i Göteborg är inte att leka med. Efter att vi först försökte få ett bygglov för ombyggnad av det gamla huset gav vi upp detta, då den ritning vi fick bygglov för var ett stort tak med ett litet hus under. För det fina lilla nätta huset med ett lite för högt liv, som vi först sökte bygglov för först, var uteslutet att få bygglov för. Detta trots att vi och våra grannar förespråkade detta alternativ och att tre sidor av vår tomt gränsar till en ny detaljplan där traditionell byggnation inte är ett krav.
Det fanns inte med i vår plan ett bygga nytt hus samtidigt som vi ligger ute med båten, men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig.
Ett stort tack till alla som hjälpt oss att till slut ro detta hus-projekt iland! Speciellt till Gert, som med sin stora erfarenhet från byggbranschen, varit vår stöttepelare när vi noviser många gånger måste konsultera någon som fattar vad det handlar om. Och till våra barn som hjälpt oss med inflyttning och målning av huset, kanske ett speciellt tack till Nicolinas Christoffer som hela sommaren hade något litet projekt på gång.



Hur som helst har det varit en spännande tid och jätte-roligt att flytta in i ett helt nytt hus.
Alla besök i vårt fina hus har också givit oss stor glädje! Det är så roligt att det kommer och går folk hela tiden. Flera båtar gjorde ett stopp på Styrsö i år för att hälsa på, bl.a gjorde Helena och Håkan i Nike från Lagos i Portugal ett stopp på Styrsö på sin väg hem till Lagos från Nordkap. Det blir nog lite konstigt tyst i huset i vinter.
Nog om detta!

Nu är vi tillbaka i båten och tar det mycket lugnt och har Mahon på Menorca som mål för vinterförvaring.
9 september åter till Almerimar. Varmt, 36 grader i båten när vi öppnar luckan ner till ruffen! Jobbar på i värmen för att få allt klart till sjösättning 12 sept. Vi tar alltid ner våra segel, sprayhood och bimini när vi lämnar båten. Aldrig har båten varit så sandig som efter denna sommaren. Bra med aluminium för vi slipper polera i alla fall. 

13 september kurs mot Cartagena ca 110 NM. Frisk vind i häcken, rullar bara ut lite på genuan och gör bra fart. Anländer Cartagena kl 04.00. Tack vare AIS och att vi besökt hamnen tidigare känns det OK att angöra i mörker.
Luna med Jo-Ann och Siebe, om vi träffat av och till sedan Lissabon, ligger i hamnen! Ett kärt återseende. Vi känner oss konstigt nära dessa två människor, kanske för att de är nästan jämnåriga med våra barn. Trevliga dagar, som vanligt, i Cartagena.




Luna

19 september kurs mot Formentera, ca 140 NM. Snabb segling stor del av vägen. Angör Formentera tidigt på morgonen, lägger oss på nordsidan, Cala Pujols. Fantastiskt att vara tillbaka i detta turkosa vatten.






Några badbåtar

22 september går vi till Cala Bassa utanför San Antonio, Ibiza. OK ankring, men inget roligt ställe. Andra natten fick vi en kraftig åskby med hård vind, en båt som draggar och driver nästan på oss innan vi lyckas uppmärksamma folket ombord att de måste göra något åt situationen. Åska är inte ovanligt här så här års får vi erfara.

24 september går vi till Cala Portinatx, Ibiza. Mysig liten cala på nordsidan av Ibiza.

Soluppgång nordspetsen av Ibiza


25 september kurs mot Mallorca, ca 50 NM. Sammanstrålar med Saloma, med June och Lennart ombord, i Santa Ponsa. Trevliga dagar tillsammans, med besök i Palma och tågutflykt till Soller och trevliga restaurangbesök. Perfekt med vänner som har bott i Palma och kan språket, det är bara att hänga med så blir allt super-trevligt.

Saloma

Gott samarbete



Palma

Bra ankring i Santa Ponca

3 oktober går vi till Laguna Salobra. Vilken strand! En lång vit strand med långgrunt turkost vatten och inte ett enda hotell så långt man kan se. Texilfritt på stranden;)



5 oktober Port Colum. Vi släpper ankar ganska nära hamnmynningen och ligger inte helt optimalt, det går in lite svall och det är lite gungigt. Utombordaren lägger av, inget kylvatten, när vi kör över till samhället för en liten utflykt, det är bara att ro tillbaka till båten efter en långpromenad i den fina lilla staden. På kvällen ror vi in till en närliggande strand för att äta en god middag. Himlen är lite svart så vi blir lite oroliga om vi skall hinna tillbaka till båten innan regnet. Vi hinner tillbaka, men det är på minuten. Precis när vi kommit ombord börjar det åska och vinden tilltar, då upptäcker vi att vi draggar. Nu blir det action i Vagabond des Mers! Vi får upp kätting och ankar och går ur hamnen i mörkret för att avvakta tills vinden lägger sig. Efter ca 1 timme ankrar vi om på ungefär samma ställe. Varför ankaret släppte vet vi inte, kanske p.g.a. vindkantring i åskbyn och att det var mycket sjögräs i det området där vi var ankrade eller kanske hade kättingen snott sig runt stocken.
Aldrig tidigare har vi draggat, och vi har hängt många nätter, i skiftande förhållande, på vårt ankare, Roccna 33kg. Detta var en omvälvande upplevelse för oss. Man skall alltid ha respekt för att ett ankare kan släppa, speciellt när det finns åska i luften.

7 oktober kurs mot Menorca, ca 50 NM.
Efter vår erfarenhet Port Colum bestämmer vi oss för att segla över till Menorca där det finns en mycket skyddad ankringsvik utanför Mahon, dessutom är marinaavgiften något lägre i Mahon än på Mallorca, där dygnsavgifterna är ca 80-100 euros för vår båt.
Vår plan var återse June och Lennart på ön Cabrera, ett naturreservat där man bokar en boj på nätet. Vi skulle ligga där tillsammans i tre nätter, det känns jätte-tråkigt att detta inte blir av nu. Väderprognoserna denna period visar hela tiden regnområden som snurrar runt de Baleariska öarna och vi har lärt oss att dessa regnområden ofta innehåller åska.
Mahon är en mycket fin stad, men marinan är inte så rolig trots att marinaavgiften är relativ hög. Det som är bra är säkerheten och trevlig personal. Vi trodde att det skulle vara lite mer aktivitet här, men det är mycket lugnt och stilla och tomt i de flesta båtar. Man kan också önska mer av toa-duschanläggning, tvättmaskiner lyser med sin frånvaro och dåligt Wifi.
Vi ligger i marinan några nätter, går ut och ligger för ankare och njuter när vädret är lugnt.
Vi klagar inte även om det känns lite ensamt ibland. 
Som tur är har vi vänner som kommer och hälsar på oss. Siv och Hans kommer till oss och bor hos oss några dagar. Mycket lyckade dagar med fint väder och tillfälle att gå ut och ligga en natt i viken utanför hamnen och en natt i en fin vik ca 7 NM norr om Mahon innanför Ille Collum vid byn Es Grau.

Här låg vi många nätter, perfekt ankring



Stor insekt






Mahon

Sköna dagar


Marken blommar

Vild sköldpadda



















Vagabond des Mers går på land 7 november och vi åker hem 9 november.




tisdag 10 maj 2016

Våren 2016, kurs mot Balearerna


4 mars Lagos. Anländer Lagos på natten till 5 mars. Båten står på land på Sopromar och är säkert nöjd och glad att vi är tillbaka, liksom vi också är.
Vi står kvar på land så länge som vi vill vara kvar i Lagos, vi har betalt till 17 mars. Vi vill ju inte betala dubbel avgift, vilket det blivit om vi gått i sjön och lagt oss i Lagos marina. Sopromar har ny fin toa och duschanläggning för oss som bor i båtarna.
Dagarna i Lagos gick snabbt, vi fixar med båten och hade trevligt umgänge med Helena och Håkan som bor i Lagos.

14 mars sjösättning. Effektiv dag, tvätt och handling, gör klart för avgång.

15 mars sätter vi kurs mot Gibraltar / La Linea, 180 NM. Fin snabb segling, halvvind, hela vägen, 27h.

16 mars La Linea, den spanska gränsstaden till Gibraltar. Här kommer vi att ligga ett bra tag. Alcadeisa Marina i La Linea är bra och håller ett lågt pris.
Vid första intrycket av La Linea kan staden verka lite tråkig, men vi gillar denna stad för det genuint spanska, inga turister här, alla turister är på Gibraltarsidan av gränsen. Här finns en helt fantastisk matmarknad/saluhall, många bra restauranger m.m.
Här får vi besök av Siv och Hans. Detta är bra ställe för besök, tycker vi. Det finns en hel del att hitta på om man skall ligga stilla med båten. Vi hade en plan att segla till Ceuta, en spansk enklav i Nordafrika, men vi hade missat att utöka det geografiska försäkringsområdet före påskhelgen så vi blev kvar i La Linea. Det blev många turer över gränsen till UK, påskprocessioner, bilutflykt till Cadiz och tågutflykt till staden Ronda m.m.
Fantastiskt roligt att ha sina goa vänner med i båten under nästan en hel vecka!

Tryggt förtöjda med fin sikt över The Rock

Han har hittat en kompis igen



En djup ravin delar nya och gamla staden Ronda

Nya bron

Gamla bron

Vi rundar Europe point mot medelhavet

31 mars kurs mot Almerimar, ca 130 NM. Kuling i ryggen, snabb segling i lite för mycket vind för att det skall vara bekvämt, trots en mycket lite segelyta, speciellt på natten när det är becksvart.

1 april Almerimar. Almerimar är ett speciellt ställe, inget riktigt samhälle, men allt man behöver finns här, såsom båtfix, stor mataffär m.m.. Flera hamnbassänger omgärdade av stora tomma hyreshus. Bra pris för långstopp på land eller i vattnet.
I denna hamn är det många skandinaver som övervintrar i sina båtar. Vi träffar bl.a. besättningen på Embla, som har byggt sin fina båt på båtgården i Vänersborg.
Fantastisk vy över Sierra Nevadas snöklädda fjälltoppar från båten.
Här planerar vi att ta upp båten för sommarstopp, bokar upptag 16 maj.




6 april kurs mot Cartagena, 110 NM. Motorgång nästan hela vägen.

7 april Cartagena. Fin, mycket gammal stad. Här finns många lämningar kvar sedan romartiden, vi besökte bl.a. en nästan helt intakt teater från romartiden.
I hamnen ligger Saloma med besättning, June och Lennart, som vi var bryggrannar med i Lagos i höstas. June och Lennart har legat i Cartagena ett tag och har bra koll på trevliga restauranger och tapasställen. Dom är dessutom spansktalande, speciellt June, vilket är en dröm här där få talar engelska. Det går mycket bättre med engelska i Portugal.



11 april Torrevieja, ca 40NM. Vi ankrar i hamnen. Tillåtet? Det är ev. OK att ankra en natt eller två, men vi utmanar ödet och ankrar tre nätter i hamnen. Vi blir inte bortkörda.
Från hamnen ser Torrevieja inte ut att vara något charmigt ställe, och inte heller vid våra landbesök för handling och internettillgång, kan vi påstå att detta känns som en spännande plats. Men vi ligger bra i hamnen och det är gratis;)



14 april Altea, ca 50 MN. Detta är liten pärla bland alla turistorter. Marinan är ganska liten, det är nog svårt att få plats här under högsäsong. Det är ganska grunt lite knappt 2,5 m, vi får lite bottenkänning eftersom hela centerbordet, 2,55 m, är nere.
Här finns en fin strandpromenad och en gammal fin stadsdel högt över hamnen. Något som är kul med Altea är att här finns en järnväg som förbinder Alicante i väster med Denia i öster. Från Altea åker vi tåg till Denia, en mycket vacker tågresa mellan berg och vingårdar. Här är det grönare än det är lite längre väster ut, troligen p.g.a. de höga bergen som finns i närheten.
I Altea träffar vi på en svensk båt, Resolute, med Katarina och Dennis ombord. Vi hade pratats vid i Almerimar och Cartagena, men nu fick tillfälle att träffas lite mer. Alltid lika trevligt att träffa svenskt båtfolk!




16 april Denia, ca 25 NM. Denia är större än Altea med tre stora marinor. Vi väljer Marina de Denia, vi läste i pilotboken att den är att föredra. Men i mataffären träffar vi en kvinna från en engelsk båt som ligger i Marina Portet(Raset?), vilken, enl. den engelska kvinnan, också är bra och kanske billigare än Marina de Denia.
OBS Järnvägstationen i Denia har den mest prisvärda och goda dagens meny vi ätit i Spanien. Det står visst i lagen att alla matställen måste servera en dagens meny till en rimlig peng. På järnvägsstationen i Denia är det ett rimligt pris, 8.5 euro för en trerätters med dricka, öl, vin vatten eller vad man vill ha.
I Denia väntar vi besök från Vänersborg, Margareta och Sören, som skall segla med oss några dagar. Efter en trevlig kväll i Denia, på Republik i marinan äter vi en mycket god femrätters meny för 9,95 euro, snacka om rimliga priser, förbereder vi oss för segling mot Ibiza på morgonen 20 april.

20 april San Antonio, Ibiza, ca 50 NM. Fin segling, halvvind hela vägen, mulet och kallt. Ankrar utanför hamnen i San Antonio. Det kommer att läggas ut bojar här, men just nu är det OK att ankra. San Antonio slumrar nog nu i väntan på den stora invasionen av ungdomar i sommar. Solig dag i San Antonio. Ligger kvar två nätter.

22 april Formentera, ca 25 NM. Vi går för motor till Formentera i mulet väder. Lägger oss för ankar på den östra sidan av ön, i solsken:) Vilket blått vatten! Vi har aldrig sett ett sådant blått vatten. Här har vi en glad och mycket trevlig grillkväll ombord.





23 april Ibiza town, 10NM. Seglar för bara genua in till Ibiza town, Marina Botafoch. Efter ett besök, med en liten färja, över till den gamla staden, som är väl värd ett besök, är det dags för våra vänner att ta nattfärjan till Palma och ett morgonflyg hem till det kalla Sverige. Det är så roligt med besök från Sverige, speciellt när vi får sällskap under våra seglingar som är många och många gånger långa.
Vi ligger kvar ytterligare en natt då vi känner att vi inte är riktigt mätta på Ibiza town, vi vill gärna strosa lite till i de gamla kvarteren.
Marinaavgifterna här på Balearerna är mycket höga, men nu är det lågsäsong då kan man ha råd att ligga ett par nätter i hamn på Ibiza. Vi betalar 109 euros inkl. allt för två nätter. Dyrt, men OK för att vara här.






25 april Formentera. Nu går vi till den västra sidan av ön och ankrar ganska nära hamnen, Port de la Savina. Man väljer sida av ön allt efter hur det blåser.
Nu åker vi lokalbuss igen, det har blivit lite av en tradition för oss att åka lokalbuss på de öar vi besöker. Vi åker med till ändhållplatsen som ligger på en höjd på östra delen av ön, på väg upp mot höjden kan man se hela ön från ovan, vi går inte av vid ändhållplatsen, åker med tillbaka ett litet stycke till Es Calo, fin liten by på östra sidan av ön. Här intar vi en mycket god paella på en fin restaurang alldeles vid stranden. Vi sitter och njuter och ser ut över ett knallbått hav en lång stund. När vi kommer tillbaka till Port de la Savina träffar vi Ann-Christin och Peter, på svenska båten, Sjöormen.

Otroligt blått vatten!

Typiska båthus på Formentera

28 april Espalmador. Vinden skall vända och vi går några NM till en angränsande ö, Espalmador. Här är det söderhavskänsla, vita stränder och knallblått vatten.
Espalmador är en privat ö, men ägaren tillåter landstigning på stränderna runt ön, dock viktigt att man respekterar ägarnas önskemål om avskildhet. När vi vandrar på ön är det tomt i husen, vi kan vandra upp till det gamla tornet på västsidan av ön utan att vi stör någon mer än måsarna.
Tyvärr är inte vädret det allra bästa, men vi njuter av varje solglimt och det är ganska många.
Här får vi fikabesök! Ann-Christin och Peter, från den svenska båten som ligger i Port de la Savina, kommer på besök med gummibåten. Vilken tur att banankakan precis kom ur ugnen;)


Alltid en rödnäbbad trut bakom båten
















1 maj kurs mot Cartagena, ca 140 NM. Vi får en kuling med oss fösta delen av resan, sedan lägger sig vinden, motorsegling under natten. Grov sjö.

2 maj Cartagena. Saloma ligger kvar! Mycket trevligt återseende av June och Lennart i Saloma. Vi har så trevligt att vi nästan inte vill lämna Cartagena, men det gäller att passa på när det blåser åt rätt håll.


Kvällen avslutas med kaffe Asiatico


4 maj kurs mot Almerimar, ca 110 NM. Platt läns hela vägen, spirad genua och preventer på storseglet. Grov sjö.

5 maj Almerimar. Här ligger vi i en bassäng omgärdad av tomma hyreshus, inte den roligaste plats man kan tänka sig. Vi har blivit lite bortskämda med att vi träffat på så trevliga människor överallt denna vår, här är det lite mer ”tyst” runt oss. Många övervintrare han nog lämnat och många av de båtar som är kvar är tomma.
Den 16 maj skall båten upp på land och den 18 maj åker vi hem.
Sammantaget har vi haft en mycket trevlig tid i båten denna vår 2016. Vi träffat fler svenska båtar än vi gjort under hela vår tid här nere vid medelhavet och det är alltid lika roligt att träffa nya människor och båtfolk är alltid lika trevliga!
Vädret har inte varit lika bra som förra våren, men helt OK. Vi har seglat mer än vi brukar och det kan man ju tacka vädret för.