lördag 14 november 2015

Algarve hösten 2015

8 September 2015. Tillbaka på Algarve efter en intensiv, men mycket bra, sommar hemma i Sverige.
 
10 september. Båten sjösätts. Vår plan är inte utstakad, ett nytt försök att nå Gibraltar med båten och kanske Balearerna, med bl.a. Malorca.
Bruces boat-yard är bra på många vis, men det finns en del att önska, bl.a. vatten, både i sjön och på land. Man kan bara nå varvet på högvatten och då med lots. Vi blev inlotsade när vattnet var ganska lågt eftersom vi inte behöver så mycket vatten när centerbord och roder är uppe, men då blir båten mycket slirig. När vi kom fram till varvet låg det två båtar som var på väg att lämna varvet med lotsen, det var då inte mycket vatten att manövrera på och 4 gubbar hojtar på portugisengelska att vi skall lägga oss mot en mycket skranglig brygga. När Lennart försökte manövrera båten med hjälp av motorn blev det ett väldigt hojtande på gubbarna. Efter att nu ha sett bryggans pålar kan man lätt förstå deras oro. Det var nästan omöjligt att fendra ut mot bryggan och en mantågsstötta hamnade under bryggan och kröktes.
Vattentillgången på land är det si och så med. Före vi lämnade den i våras lyckades vi koppla på vår slang och få till det så att påtryckningsknappen fastnade i påläge och vi kunde tvätta båten. Denna manöver lyckades inte före sjösättningen. Vi sjösatte en smutsig båt utan försegel och gick direkt till Villamora för båttvätt m.m.
För övrigt är uppställningsplanen mycket ren och fin, bra vaggor och alla båtar är säkrade med spännband i marken. Bra tvättmaskin finns, bra att kunna tvätta så att allt är rent när man kommer tillbaka till båten. Närheten till flygplatsen är också ett stort plus och ett lite lägre pris än i Lagos.
Trots allt kommer vi nog att låta Vagabond des Mers övervintra i Lagos vintern 2015-2016.


Skranglig brygga, Bruce´s boat-yard Faro


Lotsas ut från Bruce´s 


10 september. Villamora för rengöring.



11 september. För ankar innanför ön Culatra i Ria Formosa.

Culatra village




15 september. Från Culatra ger vi oss av till Ayamonte, den spanska staden vid Rio Guadiana utlopp, gränsfloden mellan Portugal och Spanien. Vandrar runt i de fina gränderna, och passar på att köpa god Iberico-skinka och ost. Muddring pågår dygnet runt i hamnen, behövligt men lite störande. Träffar ett trevligt svensktalande holländskt par i en Ovni 365.

18 september. Rota och ett besök i Cadiz med färjan


Passerar Cadiz en tidig morgon

21 september. Barbate, denna hamn besöker man bara om man måste för att positionera sig inför the Strait of Gibraltar, då vind och tidvatten måste stämma för en bekväm resa genom sundet. Barbate är ett av de tråkigaste ställe vi legat i, men hamnen är bra. Vi planerar att lämna Barbate tidigt på morgonen efter bara en natt. När vi vaknar är det vitt utanför båten, tjock dimma. Efter ca 3 timmar tröttnar vi och lämnar hamnen, fortfarande tjocka. Med hjälp av radar och AIS lämnar vi Barbate, lite nervöst är det alltid när man inte har sikt. Vi ser på radar och AIS att vi möter en stor båt och vi väjer styrbord men den mötande fiskebåten väljer att svänga babord rakt framför oss och passerar rakt framför vår stäv. Man undrar hur det står till med sjövettet här, och just då undrar vi också vad vi gör ute i dimman.
Dimman lättar efter ca 1 timma och vi får ström och vind med oss genom sundet till Gibraltar. Trots att vi startade senare än planerat får vi en mycket snabb resa med fin segling.

Afrika i sikte

Cape Trafalgar

22 september. La Linea, Alcaidesa marina. Helst vill vi ligga i själva Gibraltar men marinorna där, som är ganska små, är fullbokade.
Marinan i La Linea finns det gott om plats. Det visar sig att det är en mycket bra och relativt billig marina, 26€/natt, utan el och vatten, för vår båt. Vi har en fantastiskt fin utsikt, från sittbrunnen, över klippan, 406 möh.
Från La Linea kan man promenera över till Gibraltar, man går över flygplatsens start/landningsbana. Glöm inte ID! Det går också bussar till gränsen, bra när man har handlat tungt och det är varmt att traska i solen över start/landningsbana. Det blev några turer över gränsen. Det tunga bestod mest i varor från Morrison, matkedja från UK. Härligt att kunna läsa på förpackningarna och förstå vad de innehåller:)
La Linnea har ett mycket fin stadskärna som man inte får missa.
Vi ligger 5 nätter i La Linea.

Utsikt från sittbrunnen

Fin översiktsbild över Gibraltar

27 september. Kan vi hoppa över Barbate på vägen tillbaka till Algarve gör vi gärna det. Det blåser starka ostliga vindar, då passar vi på att segla till Cadiz. Vi har aldrig legat med båten i Cadiz, nu vill vi gärna ha tillgång till denna vackra stad på ett enkelt sätt. Tyvärr är det en ganska långt att gå från marinan till stan, men det är en fin promenad. Marinan är f.ö. inte speciellt bra, ibland går det in svall från passerande båtar, det rycker en del i tamparna och det luktar kloak i duscharna.
Det var tur att valde att gå till Cadiz, för där låg vi tillsammans med två andra svenska båtar. Vi fick tre mycket trevliga kvällar tillsammans!

Lämnar Gibraltar, seglar västerut i soluppgång.

30 september. Chipiona. Vi väljer att gå till Chipiona för att korta vägen lite tillbaka till Ria Formosa. Chipiona är ett fint ställe med en fin strandpromenad och en vacker kyrka. Det är bara jag som får se lite av Chipeona eftersom Lennart stukade foten illa när han hoppade iland på väntpontonen. Han får mycket ont i sin fot, som blir rejält svullen. Han är övertygad om att foten inte är bruten, hoppas han har rätt. På kvällen äter vi en mycket god fiskmåltid på restaurangen alldeles vid gaten till pontonen, längre än så kan han inte gå;)

1 oktober. Tillbaka innanför ön Culatra, motorgång nästan hela vägen hit, ca 75 Nm. Det känns lite som att komma hem;) Här ligger också Helena och Håkan, som vi träffade i Cadiz, i sin Nike. Återigen ett par trevliga kvällar tillsammans. Ett restaurangbesök på GNO i Olhão var en höjdare, en portugisisk restaurang som erbjuder mycket god vällagad mat.

Passagerarbåten i Ria Formossa

8 oktober. Vilamoura. Inte världens roligaste ställe, hamnen omgärdas av hotell och restauranger. Här finns bra vattentillgång och tvättmaskiner. Återigen en rejäl båtskurning i Vilamoura.
Här träffar vi Pia och Tord från Lund, äter gott och har trevligt tillsammans i båtarna på kvällarna.

11 oktober. Portimão. Två nätter för ankar. Det är bra ankringsmöjligheter i Portimão. Vi väljer att gå ganska långt in mot staden, vi ligger nära stranden, det blir lite nervöst vid lågvatten, men enligt det framåtseende ekolodet skall det inte vara något bekymmer. Med gummibåten gör vi en utflykt till den fina lilla byn, Ferragudo, på östra sidan flodmynningen. Vi åker också med gummibåten in till Portimão. Lägger gummibåten på en ponton vid Club Naval och vandrar sedan runt en stund i den gamla delen av Portimão för att sedan hitta en Pingo Doce, stor mataffär, bara ett kvarter från där gummibåten ligger.

13 oktober. Alvor. Spännande angöring. Alvor är en liten fin by innanför sanddynorna, bara 2 Nm öster om Lagos, som bör angöras, för segelbåtar, på halvt högvatten. Vi letar oss in, med bara lite bottenkänning, och hittar en bra ankringsspot. Det är ganska liten lagun med många båtar på bojar.
Alvor är en liten fin by med många turister och restauranger, många fiskar grillas här. Något som var mycket bra med Alvor var ett fint utbyggt promenadområde med långa spångar över sanddynorna mot havet. Säkert ett fantastiskt fint fågelområde speciellt på våren. Vi såg en flock flamingos som flög över båten.

Alvor








15 oktober. Lagos. Här kommer vi att stanna i drygt en månad tills båten går på land på Sopromar 17 november.
Det är många svenska båtar i Lagos marina, förra året var vi nästan ensam svensk båt här. Många av de svenska båtarna är på väg vidare till Kanarieöarna.
Första kvällen i Lagos är det svenskträff för alla svenska båtar, trevligt initiativ.
I Lagos träffar vi våra vänner från Nike, som bor här i en mycket fin lägenhet med takterrass. Vi träffar också besättningen i Ayla, Pia och Tord. Ayla kommer att ligga kvar i vattnet här i Lagos över vintern. Trevliga återseenden!
Tillsammans med Pia och Tord hyr vi bil och åker upp till vindistriktet Alentejo några dagar. Vi får se och uppleva mycket fint under dessa dagar, bl.a. smaka goda viner. Att hyra bil och bo på hotell är inte dyrt här, speciellt inte i november då det är lågsäsong.




Akvedukten i Evora


Romerskt tempel i Evora

Monsaraz

Vårt fina hotell f.d. nunnekloster

Moura

Fika i solen, portugisgubbar i keps i skuggan

Höst i Alentejo

Mertola, urgammal hanmstad vid Ria Guadiana.

17 november. Vagabond des Mer går upp på land på Sopromar, 
19 november. Åker hem till Sverige. Vi har haft ännu en underbar tid i båten och längtar redan tillbaka till det båtliv vi gillar allra bäst.




fredag 29 maj 2015

Tillbaka på Algarvekusten våren 2015

Efter en vinter hemma i Vänersborg är vi tillbaka på Algarvekusten.
Här följer en sammanfattning och bilder från 4 mars-2 juni.
Båten står på land på Sopromar, Lagos, när vi kommer tillbaka. Det är en del jobb, främst elinstallationer, som skall slutföras, en vattentank har konverterats till dieseltank och en pump från den tanken skall installeras. En extra autopilot på en nytillverkad rorkult skall också installeras. Tyvärr är vi inte fit for fight när vi kommer till Lagos, Lennart är febrig när vi åker hemirån och jag blir dålig när vi kommer ner till Lagos. Som tur är finns det mycket kunnigt folk på Sopramar;) Vi bor i båten på land till 20 mars, lite tjatigt, men vi hade ju betalt för uppställning till 20 mars, pengar att spara:)
Kul att träffa Joann och Siebe igen! Det unga holländsk par som vi träffade första gången i Oeiras, vi hade följe till Lagos. Siebe var tvungen att åka hem för ett jobb, då tog vi oss gärna an Joann ett par veckor;) Hon slet ont med sitt badrum i båten och behövde lite mat då och då;) Och vi fick trevligt sällskap!

30 mars lämnar vi Lagos. Vår plan är Ria Formosa, Guadiana (gränsflod mellan Portugal och Spanien) och Gibraltar, därifrån tillbaka till Lagos för uppställning på land över sommaren 2015.


31 mars Culatra, en av sandöarna som avgränsar Ria Formosa från havet. Det finns tre små byar på Culatra, vi ankrar utanför hamnen vid Culatra by. Ett mycket speciellt ställe, små envåningshus med platta tak och små betonglagda stigar mellan husen, inga bilar, inga hotell. Det finns tre små livsmedelsaffärer och ett antal restauranger. Huvudstigen genom byn leder till en lång spång över sanddynerna till stranden på utsidan av Culatra, en underbar sandstrand! Här kan vi stanna länge! Det finns en lagun här, som är torr på lågvatten, där ligger det båtar som inte lämnat lagunen på 20-30 år.
Men ett oväder är på gång med hård vind, vi bestämmer oss för att gå tillbaka ca 15 NM till Villamora. Motorn måste jobba lite extra hårt eftersom vi vill komma fram före vinden tilltar. Vid ökad belastning hörs ett konstigt ljud från motorn, vilket får oss att gå tillbaka till ankringsplatsen. Man vill inte få motorstopp i inloppet till Ria Formosa, stark tidvattenström.
Vi ligger tryggt på vårt ankare, Roccna 33 kg, i den hårda vinden, lite obekvämt. Det blåste hårt 15-18 m/sek i tre dagar. Alla hamnar på Algarve var stängda. När vi lättade ankar efter 10 dagar innanför Culatra var vår Wichard ankarkrok, för 10 mm kätting, krökt.









12 april återvänder till Lagos, eftersom de åtgärder vi gjort med motorn inte hjälpt, fortsatt ett konstigt ljud vid hög belastning.
Efter mycket funderande anlitar vi Sopromar, vars gubbar också måste fundera en del. Till slut testade de att köra motorn på ny diesel och simsala bim är ljudet borta! Tömning och rengöring av tankarna var ett måste. Tyvärr fick vi kassera en stor mängd diesel.

22-28 april Culatra 40 Nm




28 april-1 maj Ayamonte 25Nm, är den spanska gränsstaden vid inloppet av gränsfloden Guadiana. Mycket fin stad. Vi njuter Ibericoskinka och god ost:) Maten är god i Portugal, men den spanska matkulturen är ett snäpp, eller två, bättre.





Färja över till Vila Real de Santo Antonio, Portugal




1-5 maj Guadiana 20 Nm upp till två fina byar på var sida av floden, Alcoutim på portugisiska sidan och San Lucar på den spanska sidan. Båda är mycket fina små byar, Alcoutim kändes lite mer levande.
En svensk båt! Annika och Sten från Stenungsund, dom hade legat på pontonen vid San Lucar sedan förra året. Det var ett mycket trevligt möte som bl.a. gav oss en liten inblick i flodlivet. En dag gjorde vi tillsammans, i vår båt, en utflykt lite längre upp i floden. Vi ankrade på fint ställe, som Annika och Sten kände till. Lite Cava, åt middag och gjorde ett landbesök i naturen med gummibåten. En mycket trevlig dag!!!


























5 -7 maj Ayamonte Mer skinka och ost:)

7 maj Rota 60NM Fin spansk stad mitt emot Cadiz. Efter väderprognos med östliga vindar vid Gibraltar flera dagar framöver bestämmer vi oss för att ta bussen till Sevilla och buss därifrån till Gibraltar.
Först ett besök i Cadiz, drygt 3000 år gammal stad. Färja från Rota.




9 maj Sagt och gjort vi sätter oss på bussen till Sevilla och när vi kommer fram till en stor buss/järnvägstation och alla verkar kliva av bussen går också vi av bussen. Vi frågar efter vägen till den gamla delen av staden, går dit, åker en guidebuss. Lite konstigt tycker jag, jag känner inte igen någonting från mitt förra besök i Sevilla. Men det var med jobbet och det fanns ingen tid till sightseeing den gången. Tillbaka på busstationen inser jag att vi har nog inte varit i Sevilla som vi trott hela dagen. Vi tog upp ipaden och kollade Navionics, det stämde vi hade tillbringat hela dagen i Jerez;) Sevilla finns kvar att utforska:) Sent på eftermiddagen fortsatte vi med buss till La Linea, hotellövernattning (billigare på spanska sidan av Gibraltar).

Jerez

Mycket vacker järnvägsstation i Jerez

10 maj Gibraltar Gibraltar är ett häftigt ställe! Tyvärr hade vi lite ont om tid. Men vi hann med en sightseeing-tur i minibuss upp till klippans topp och Lennart köpte fin whisky och gin billigt.
Vi måste tillbaka till Gibraltar med båten, vid ett annat tillfälle, och ligga några nätter i lugn och ro!


Frukost








12 maj tillbaka till Culatra. Här ligger vi i lugn och ro!!! länge!!! njuter!!!
Nu efter 20-30 år töms lagunen! Nu är folk tvugna att ge sig av, trots stora protester från de som bott där i sina båtar i årtionden. Det är mycket skräpigt och det har byggts skjul och trädgårdar runt en del båtar. Det verkar helt rimligt att det städas upp på stränderna runt lagunen. Ria Formosa är ett naturreservat och nu försöker Portugal leva upp till det. Man har t.o.m. velat riva byarna på öarna eftersom de är olagliga enl. myndigheterna. Vi har bevittnat stora protester mot detta och nu verkar det som byborna har vunnit den kampen.
Vi flyttar oss faktiskt från byn, ca 1 NM åt öster, till en ankring där det är lugnt och stilla, inga fiskare som kör kors och tvärs i full fart runt båten. Fina sandstränder runt båten. Här ligger vi vår sista vecka på Algarve, för denna gången.


Stork är en vanlig fågel här












Ändrade planer, vi går inte tillbaka till Lagos. Båten lämnas på land i Faro under sommarmånaderna. Vi har besökt varvet och det verkar vara lika bra som Sopromar i Lagos. Det är lite billigare och nära flygplatsen. Varvet kan bara nås på högvatten, man måste ha en överenskommelse med varvsägaren så kommer han och möter och lotsar oss in.
Vi flyger hem 2 juni.